dimecres, 13 de juny del 2012

Igualtat de gènere

La igualtat de gènere, segons la viquipèdia, és “la capacitat legal, social i política de les dones i homes per mobilitzar i gestionar tot tipus de recursos en condicions igualitàries”.
Crec que la igualtat és un dret, que en tots els països ha de ser important, i sobretot ha de ser respectat. Tot això queda recollit en algunes declaracions internacionals:
Declaració Universal dels Drets Humans (article 1): “tots els sers humans neixen lliures i iguals (...)”. Aquesta afirmació creiem que és considerat un principi bàsic en les societats democràtiques actuals i en lluita pels drets de les dones. 
Declaració sobre l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona de les Nacions Unides (article 1): “la discriminació contra la dona , en la mesura que nega o limita la  seva igualtat de drets amb l’home, és fonamentalment injusta i constitueix una ofensa a la dignitat humana”.
Per una altra banda, crec que les diferències de gènere generen injustícies tant pel que fa a la salut, com a l’accés a una atenció correcta. En aquesta línia, a la carta dels drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l’atenció sanitària, es recull entre d’altres drets, el dret a la “igualtat i no discriminació”. Els criteris que orienten l’accés als serveis sanitaris són: la gravetat del problema de salut; l’efectivitat dels tractaments proposats; la justícia en l’accés, tot respectant els col·lectius més sensibles.
Segons la informació trobada i les entrevistes realitzades, he pogut descobrir que en aquests dos països la igualtat de gènere no és un fet real. Envers a l’educació, les dones tenen menys accés que els homes. 
Pel que fa a casa, les dones han de cuidar els nens, fer el menjar, netejar la casa, comprar el menjar... mentre que els homes no fan res d’això. A Catalunya la situació es lleugerament diferent, tot i que només les dones són les que col·laboren en les feines de casa.
Segons ens diu l’Awa: “Fer feines domèstiques es cosa de noies però encara que a casa [els nois] no ajuden amb les feines domèstiques s’encarreguen de fer la compra”. I a més a més afegeix la Fatou: “No trobo correcte que les noies haguem de fer tota la feina ja que els nois no fan res i ho hem de fer tot les noies”.  
Tots som igual!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada